Vi bytte "hus & hem" mot hav & båt

Blogg

Tänk att vi skriver 2013 och Januari swischade just förbi …dagarna går så fort och det är så mycket man vill hinna med.

Vi har i alla fall lyckats att stöka till ordentligt i Lewanna.

I stort sett har vi vänt upp och ner på allt i jakten på de ovälkomna gästerna. 

Nu provar vi bikarbonat som vi strör ut överallt i båten , det sägs att de äter av det och det ska visst vara deras sista måltid . Sorgligt men vi kan inte låta dem invadera Lewanna.

All textil har vi plockat ur båten  och tvättat igenom dynor , kläder ,filtar, sänglinne,handdukar, kuddar, sjökläder …det var värst vad mycket jag har lyckats att stuva in :) 

Det nytvättade torra förvaras nu i stora täta plastsäckar tills vidare. Allt annat har torkats av noga och ligger i påsar det med. 

Fördelen med att få lov att plocka upp ALLT ur sina stuv utrymmen efter 19 månader ombord är att nu kan vi verkligen "gå till botten"  och göra en ordentlig uppdatering av  listorna, flytta om och byta plats så att var sak får det utrymme som krävs.

För när vi packade Lewanna våren 2011 hade vi inte en susning om var någonstans de olika prylarna & verktygen skulle stuvas bäst utifrån hur flitigt de skulle komma att användas. 

Vi packade så att det som vi ansåg som mest nödvändigt  fick det mest lättillgängliga utrymmet, och tyngden så lågt som möjligt i båten.

Eftersom vi inte hade seglat henne innan och allt var nytt för oss, var det ju som att flytta in i ett nytt hem med" flyttkartongerna" mitt i hallen som skulle trollas bort innan vi gav oss iväg. 

Nu har vi bott ihop med Lewanna så pass länge att vi vet hur både hon och vi  vill ha det. 

Verktygen ja, de har verkligen kommit till användning . Är det inte vi som behövt dem så är det andra på bryggorna efter vägen som tacksamt lånat dem som tex. borrmaskin, varmluftspistol, sticksåg & popnit tång m.m 

Härom dagen träffade vi en farbror som jobbade hos vår båtgranne på marinan, han berättade att han också byggde upp scener och hade varit med när de spelade in den nya filmen om Kon-Tiki & Thor Heyerdal här på Malta 2012.

Vi kan verkligen rekommendera er att se filmen, den var riktigt bra.

 Något annat som är riktigt bra, det är sjukvården här på Malta. Vårdcentralen har öppet till 17.00 varje dag och vi har sett att de även har öppet vissa kvällar. 

Hit går man och tar prover och får träffa läkare som kommer från det stora sjukhuset Mater Dei . 

Man kan tycka att kön ser oändlig ut, men vet man om att det kan ta lite tid så är det ju bara att ta det med ro och vips får man hjälp. 

Man säger lite skämtsamt att  om man kommer in med en sticka i fingret så röntgar de hela armen. 

De tar allt på fullaste allvar och låter verkligen inte patienten höra "gå hem och ta en värktablett och kom tillbaka om det inte blir bättre" nej här ger de sig inte förrän patienten fått den hjälp hon behöver på en gång. Inte behövde vi betala något heller. 

Så har vi besökt optikern också som överraskade oss med snabb service och mycket låga priser . Här kan vi lägga till tandläkaren också, snabbt enkelt och till hälften av svensk prislapp.

Här finns också många  marinbutiker  att strosa runt i , de ligger i stort sett på rad här i Gzira och utbudet är både brett och djupt. Skulle de inte har det du söker i lager så beställer de så gärna hem , det är verkligen toppen service på de butiker vi besökt .

 Vi fortsätter  med pyssel ombord …Dan har tagit ur alla öppningsbara fönster tätat dem ordentligt så vi slipper det kletiga saltvattnet som tidigare runnit in i skåp och efter väggarna , det var lite detektiv arbete innan vi såg var vattnet trängde in. 

Men med vatten som försiktigt fick rinna över rutan en liten bit i taget spårade vi ett litet litet hål i rutramen där det var fritt fram .  Men nu är det stopp :)  Teak däcket håller också på att få sig en omgång , nåtningen har pillats upp och ligger som svarta lakrits stänger i en hög.

Vindarna som varit rätt starka och kyliga ett längre tag har avtagit  och just nu skiner solen från klarblå himmel, den värmer oss och helt plötsligt är den råa, fuktiga luften spårlöst borta.

Det känns som våren är på gång ….vi drömmer oss bort mot Grekland och Kroatsien även om vi just nu trivs väldigt bra här på Malta .

Till Er där hemma som också drömmer om att  ge sig av kan vi bara säga  GOD IDÉ, GÖR DET !!  ……och om det är något Du som läsare undrar över eller vill fråga om  så är vi bara glada om vi kan hjälpa till. 

 Må så gott allihop !!

(Bilder från Januari ligger under fotoalbum med samma namn) 

Senaste kommentarer

18.10 | 20:23

Åh så liten hun var da😄

25.07 | 22:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". ...

16.07 | 11:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker kö...

22.06 | 18:35

Hello Daan & Ulrike We are missing you at Aktio, but our project on AquaSu...