Vi bytte "hus & hem" mot hav & båt

Blogg

I Mar Menor hade vi en riktig semester vecka eftersom vi låg för ankar inne i det "lilla havet".

 Det var lugnt och stilla på morgonen och sen eftermiddag, där emellan blåste det så där lagom så man inte blev överhettad. När vinden tog i tackade vi för att vindgeneratorn fanns ombord som hjälp till solcellerna att ladda batterierna.

Vi hade inte lust att ligga i Marinan och betala ca. 70€ /natt (priset för 13,8m båt) så vi snålade så mycket vi kunde på strömmen och färsk vattnet. 

Nog kan man säga att världen har krympt...

En dag kom det upp en gummibåt vid Lewannas sida och de frågade på svenska om vi lämnade Sverige förra året - ja, det stämmer det - då möttes vi i Göta kanal , ropade de tillbaka.

Visst är det otroligt hur det kan sammanfalla så på pricken. 

Vi fick tillfälle att äta en god middag ihop med denna trevliga familj innan de skulle resa hem igen. Eftersom de var bekanta med området fick vi många goda och nyttiga tips. Tusen tack  och vi önskar er lycka till med allt // På återseende :)

Lite information till er som kanske tänker segla in här i Mar Menor….…

Om man inte hinner in före sista broöppning som är kl: 20.00( åtminstone när vi var där ) första är kl: 08.00 då går det bra att ankra utanför i viken eller vid boj vid ön Isla Grosa. 

Man får ankra överallt inne i Mar Menor och det är mellan 4-5 meter som djupast .

Men man ska tänka på att det kan blåsa upp och bli "stökig sjö" även här inne.

I den lilla fina byn Santiago de la Ribera finns det många mysiga ställen att äta på och relativt billigt att bunkra mat .

Vi ankrade här ett par gånger och det var enkelt att lägga till med dinghin mot samma  brygga som turbåten la till vid. 

Som sagt , härliga dagar har vi haft här tillsammans med familjen Borkamo på S/Y Mariell. Men nu var vindarna perfekt för oss som hade siktet på Ibiza och det blev  dax för oss att segla vidare . Vi har ju seglat tillsammans så länge och det blev minst sagt vemodigt  att lämna dem, eftersom våra vägar här skiljs åt för denna gång. Vi önskar dem all lycka i framtiden och på sin seglats söder ut. Vi ses snart igen :))

Nu hade vi fulla tankar både med vatten och diesel inför de 120NM till Ibiza. Starten blev bro öppningen kl:12.00 fredagen den 13:e Juli  (Hmmm..)  ut i det stora havet, med halv vind i seglen och allt från 11-14 knots vindstyrka tog vi oss på 12 timmar till sundet mellan Formentera och Ibiza fast under natten fick motorn hålla sig vaken och hjälpa till.  Där mitt i sundet  fick vinden för sig att den skulle möta oss, så vi fick kryssa oss fram. Då visade vindmätaren  28 knots och sista biten upp till Cala Llonga tog 4,5 timme till . 

Vi hade tidigare mailat vår vän Javi från Puerto Mogán  som under sommaren bor på Ibiza.Han var så snäll och lånade oss en boj i den underbart vackra viken Cala Llonga, ganska nära Ibiza stad. Men betydligt mycket lugnare och vi var nästintill  ensamma på svaj. 

Vattnet var så underbart blått och temperaturen var inte mindre underbar den, 24,4° och 25° i luften. 

Javi och hans vänner tog emot oss med öppna armar och vi kände oss verkligen välkomna till ön. De kom ut och mötte upp oss och hjälpte till att göra fast i bojen. Sedan blev vi bjudna på födelsedagsfest på stranden där vi fick smaka en underbart god paella. 

Javi tog så väl hand om oss och vi blev riktigt bortskämda med både mat och information och  tips om vad vi borde se på  ön.

 Ibiza blev för oss en överraskning, så grönt och fint det var. Vi hittade tack vare Javi till de charmiga  gamla små byarna med sina odlingar av bland annat mandel,fikon,citroner,apelsiner,aprikoser,druvor och vi såg så många urgamla olivträd längs vägen med den respektfulla åldern av tusen år och fortfarande ger frukt, är  det inte helt otroligt vilken livskraft . Tusen tack för allt Javi :) Good luck and safe sail with Betty Boop ! 

Väderprognosen visade oss att det var läge för ännu ett avsked, men vi säger hellre "på återseende" ….klockan var 01.45 när allt var instuvat och klart för att släppa tampen och styra oss ut ur den smala bukten Cala Llonga i mörkret mot Mallorca. 

Vi räknade med minst 12 timmar innan vi skulle vädra land igen. Med autopiloten som andre styrman, revat stor segel och full genua smyger vi oss sakta fram under natten i en silvergata från ljuset av en stjärna. Tro det eller ej men det lyste lika starkt som månens sken kan göra.

Det var magiskt stilla omkring oss inte förrän på morgonen ökade vinden något . 

Vi fick bra fart sista biten in i Palma bukten där vi bokat en boj via nätet 2 dagar innan, vid Cala Blava . Klockan 15.00 satt vi så fast i boj nummer B18 och vågorna gungade oss rejält upp o ner men det var ordentliga bojar och det kändes säkert att ligga här. 

Ett bra initiativ för att bevara den vackra havsbottnen på  Mallorca, är just att det finns tillgång till dessa bojar så man inte sliter sönder den med ankaret.

 Det är ju så fullt av liv där nere på botten att det gör ont i en när man måste släppa ankaret.

Här har vi träffat ännu fler glada gästvänliga människor som bjöd oss på härligt god mat (typisk för Mallorca) på klipporna  i solnedgången. Och så fick vi prata svenska i kväll eftersom ursprunget var bland annat från Sågmyra och Falun :)) tack säger vi för en trevlig kväll tillsammans med er alla.

Tidigt i morgon seglar vi vidare efter Mallorcas kust. 

Ha det gott allihop / Kram

19. jul, 2012
0

Vi fick låna bojen av vår vän Javi. Thank you so much :)

16. jul, 2012
0

14 m/s igenom sundet mellan Formentera och Ibiza , färjan kom i full fart.

16. jul, 2012
0

Några dagar i Gibraltar blev till slut en vecka, tiden springer ju fram.

 Vi hann med att fixa massor både inköp av båtgrejer och så fick Lewanna komma upp och lufta magen en kort stund. Vi hade bokat en timme på land så nu var det snabba ryck men inte bokstavligen, för här var det riktiga proffs som tog emot oss och personalen lyfte henne så lugnt och försiktigt utan stress eller minsta tvekan om vad de höll på med.

När Dan var klar hade hon fått ny axeltätning,lager och skiftat propeller igen p.g.a. påväxt. 

  Så fick vi se en hel del av den fina staden La Linea och träffa nya härliga båtgrannar  som besättningen på S/Y Sea Gipsy,  vi fick många glada skratt och härliga berättelser från kapten Barry and the fischerman Damon från England.

Vi önskar dem lycka till med alla sina projekt de har framför sig.

Midsommardagen firade vi på den långa stranden öster om Gibraltar klippan, de tände en STOR brasa vid midnatt och hundratals med små "familjebrasor" hade då brunnit länge , för här samlades tjocka släkten unga o gamla med picknick korgar eller snarare hela kök runt sin lilla eld…..vi hade "bara" med oss lite tilltugg till en flaska vin och vi hade hur mysigt som helst. 

Helt plötsligt rusade folk  ner till havet och ut i vågorna, en del kastade sig i helt andra stod med vatten upp till knäna. 

Vi fick höra att  om man  rörde vid havet just denna tidpunkt så skulle det bringa lycka resten av året. 

Och det ser ju ut som om det verkligen  fungerade…för senare under veckan tog sig ju Spanien till final i fotbolls VM ,vilket vi inte kunde undgå att höra och i allt firande kan man ju inte annat än bli glad för deras skull. 

Så fick vi njuta av en norsk (som Kjartan kallade det) silkeseglats när vi ombord på S/Y Mariell seglade över till marina Smir i Marocko ca: 25 NM jo men vi fick förståss stötta med motorn ibland för havet var näst intill spegelblankt och hela dagen låg det som en slags  fin tunn filt över oss, vi såg små fiske båtar sakta komma fram ur dimman och allt var så stilla och tyst, så vackert det var.

 Marinan var riktigt fin och personalen var vänlig och det var inte särskilt krångligt att klarera in, här låg det  lyxbåtar och några långseglare från Frankrike. Vi åt en lunch och tittade oss omkring köpte ett litet minne av en glad korg försäljare vid kajen och på kvällen var vi tillbaka i Alcaidesas marina i Gibraltar tacksamma över ännu en underbar dag.

Vi har fått så många bra tips av andra mer erfarna Medelhavsseglare vilka hamnar

som är bra och billiga, vad de har att erbjuda osv.

 Det finns också de som mer eller mindre varnat oss för " The Med"  både när det gäller vindarna som är så oberäkneliga och så har det  tydligen blivit mycket dyrare speciellt i de spanska hamnarna. Under högsäsong så har de tredubblat priset vilket har gjort att många väljer bort just Spanien.  

Vi tar tacksamt emot informationen men vi har bestämt oss för att ändå segla vidare för att få uppleva/upptäcka även allt det vackra som väntar .  

Dax för nästa etapp,vi följde med tidvattnet ut runt Gibraltar klippan klockan 21.00 den 28 juni.  Strömmen här kan vara mellan 2-6 knop så Dan och Kjartan kollade noga när det skulle vara bäst för oss att gå. Som sagt här vill man gärna ha allt med sig inte emot, så med ca:10-13m/s W vind seglade vi mot Cartagena med revat stor segel och full genua. 

Natten var ganska lugn och varm 24,6°  hela natten, vi såg många fartyg men eftersom vi gick så nära kusten innanför trafikseparering zonen så var de aldrig farligt nära oss. 

På morgonen ökade vinden något och vi toppade med 9,5 knop vi revade storseglet helt och seglade bara med genuan plus att vi nu fick börja hand styra eftersom vår autopilot fortfarande inte vill vara med när hon behövs som bäst.

Det är väldigt svårt att hålla kursen när vågorna trycker på  och man gungar hit o dit så det blir ett väldigt rattande fram och tillbaka, ett bra "fyspass "kan man säga. 

Vi tog korta pass och böt av varandra ofta för att slippa köra slut på oss i onödan

 I vågorna som kom ikapp oss bakifrån såg vi hur delfinerna  lekte bredvid varandra  , de surfade fram och tvär vände i vågtoppen, hoppade och gjorde konster. De hade en show i världsklass för oss , vilka underbara skapelser. Nu kände vi  oss verkligen välkomna in i Medelhavet.

Klockan 16.30 den 30 Juni kom vi så in i Cartagenas hamn bassäng där det fanns flera marinor och vi valde den längst in, vilket visade sig sedan vara den som var dyrast hm.. men här låg vi i alla fall säkert för precis när vi lagt till kom det en kuling över oss. 

Några entusiaster var ändå på väg ut i en liten "tävlingsbåt" och vips så stod dem på öronen och alla fyra ombord hamnade i vattnet och båten låg på sidan men de lyckades inte få tillbaka henne på rätt köl utan Dan ropade upp marinans personal om att de kanske behövde hjälp och det kom ut en båt och bogserade in dem ,då kommer nästa båt ut i stället men de lyckades bättre med att hålla sig torra .

Cartagena var en fin stad mycket vackra byggnader, gator och torg plus en härlig stämning. Hela staden lyste röd och gul och ALLA oavsett ålder hade flaggans färger på kinden.

Det var final i fotbolls VM och Spanien skulle möta Italien på kvällen. 

Man kunde följa matchen på storbilds TV från i stort sett vilken bar som helst . Vi satt och myste på en tappas bar med borden ute på gatan och såg matchen tillsammans med glada högljudda spanjorer. De såg verkligen ut att trivas med livet och det är klart att med 4-0 till Spanien så förstår vi ju det.  Grattis !!

Vår vatten renare som finns ombord började att prata med oss efter ett år. Den gav i från sig ett pipljud när vi satt på kranen en morgon och talade om för oss att det var dax att byta filter.

 Den har varit toppen, vi får så gott vatten ur kranen oavsett vatten kvaliteten vi fyller i tanken. Så har vi också sparat oss från många tunga kilon som vi annars skulle fått lov att bära hem i form av vatten flaskor. Vi har naturligtvis flaskor i reserv vid längre seglingar. 

Den har både ett uv-ljus  och dubbla kolfilter och vi har nu efter ett år bytt filter för första gången. 

Om det är någon som är intresserad så hör gärna av er, vi känner en mycket bra återförsäljare i Falun.

Från Cartagena kryssade vi oss fram ca: 27 NM till den lilla ön som heter Isla Grosa som är ett militärt område men där fanns det bojar att förtöja vid medans vi väntade på att bron in till Mar Menor skulle öppna. Det visade sig att det inte stämde riktigt med den tidtabell vi fått muntligt och det som stod i pilotboken så vi stannade vid bojen över natten, som blev den gunstigaste på väldigt länge. Det var ett svall så vi nästintill ramlade ur sängarna .

Klockan tolv nästa dag öpnnade bron och vi kunde smyga oss sakta in i kanalen mot Mar Menor. Vi tog det mycket försiktigt eftersom plottern visade 1,1 meter  men enligt marinan som vi kontaktat skulle det gå fint att ta sig in. Djupmätaren visade 2,5 meter så visst höll man andan. 

Vilket  litet paradis vi kommit till, Mar Menor betyder visst litet hav och det är inte större än 12x6 NM  med en vatten temp på 27,6° och inte mer än dryga 6 meter där det är som djupast. 

Nu ligger vi för ankar på 3.4 meters djup och har 3 minuter med dinghin in till land där vi kan välja om vi vill bada i havet på utsidan eller här inne , det är bara en smal landtunga som skiljer havet från Mar Menor. Tyvärr är det lite överskott på maneter här inne som är mindre roliga att kela med. De har satt upp nät för att vi ska kunna bada utan att bli brända av dem.

Det här blev ett underbart avbrott till det havsliv vi levt länge nu , här är det lugnt och stilla trots att det blåser lite, vi kan till och med duka på bordet och använda riktiga glas fast vi ligger på svaj :) än så länge i alla fall .....det kan ändra sig när som helst.

Kram till er alla 

 P.S.   Fler bilder hittar du under fotoalbum Juli 2012

6. jul, 2012
0

Senaste kommentarer

18.10 | 20:23

Åh så liten hun var da😄

25.07 | 22:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". ...

16.07 | 11:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker kö...

22.06 | 18:35

Hello Daan & Ulrike We are missing you at Aktio, but our project on AquaSu...