Vi bytte "hus & hem" mot hav & båt

I ganska precis en månad fick vi njuta av La Gomera en underbart grön och vacker ö, vi trivdes väldigt bra i San Sebastian och marina La Gomera. 

Det var roligt att få träffa Ian på S/Y Springhill Lady och Göran på S/Y Hunza igen,  den här gången fick vi möjligheten att ta del av Görans många erfarenheter och kunskaper från sina yrkes år ute på de sju haven och vi tackar för mycket trevligt sällskap. 

San Sebastian är en mysig stad med trevliga, hjälpsamma och levnadsglada människor som  tar alla tillfällen i akt för att fira med festivaler och karnevaler .

När vi kom hit i januari var det skörde fest som då hade på gått i minst en vecka och vi fick vara med på finalen. 

 På Lördagen sista kvällen innan  det var dax för oss att segla vidare var det en stor karneval med havet som tema, på gatorna dansade pirater sjöjungfrur och andra färgglada figurer från sagornas värld.

 De spelade musik så det dånade hela natten och kl : 03.30 den 18/2 när vi kastade loss festade och  spelade de fortfarande, så med salsa musiken i öronen gled vi sakta ut i mörkret. 

Väder prognosen visade att det skulle blåsa ca: 10-15m/s NO och under måndagen skulle vinden  tillta  så vi ville komma i väg så fort som möjligt för att slippa det värsta. Med när vi kom utanför pirarmarna var det  mer än full fart på vinden och det gungade rejält och båten lutade bra nog innan vi ens fått upp seglen.

Dan och Tom drog upp en snutt av storseglet då visade vindinstrumenten  41knots. Vi satte kurs mot Gran Canaria ca: 75-80 distans . 

Det är spännande det här med accelerationszonerna runt öarna …på mindre än 20 minuter  ändrade vinden både riktning och hastighet, helt plötsligt hade vi sydostliga 8 knots.

 Men vågorna blev inte mindre "knöliga" för det, de slog in i sidan på båten så det bokstavligen small i skrovet och vattnet landade långt upp på segelduken det var som om de bestämt sig för "varannan damernas" för nästa våg kastade sig rakt in i Lewannas sittbrunn med full kraft…så fortsatte det i flera timmar . Natten var stjärnklar och ganska kall, i havet var det 18° och när havet lugnade ner sig en smula kunde vi se marelden lysa som små silver stjärnor runt båten. 

På något vis blir ju allt mindre dramatiskt när det är ljust och när vi var strax utanför Teneriffas sydspets var morgon solen på väg upp. Men min mage bryr sig inte om i fall det är dag eller natt, jag mådde lika pyton i alla fall. Jag hade väl varit landkrabba för länge så "sjöbenen" knallat iväg…

Under förmiddagen passade  Dan på att väcka vår kompis vindrodret, men hann inte ens ställ a in det förrän vi fick nästa skjuts och när vi var i accelerationszonen mellan Teneriffa och Gran Canaria blåste det mellan 25-35 knots.  

Vågorna öste på igen, det sköljde nästan lika mycket vatten på insidan av vindrutan och sprayhood som på utsidan.

 Tom satt "vågvakt" och förvarnade så att Dan som stod vid rodret skulle hinna ducka eller i alla fall hinna stänga ögon och mun, det var omöjligt att ha koll på alla vågor som slog in över båten från som det kändes alla håll. 

Havet spolade oss och sittbrunnen gång på gång, vi var blöta från topp till tå men vi var torra under seglarkläderna, när Tom ropade att vi fått sällskap av delfinerna mådde jag så pyton att inte ens de fick mig att glömma sjösjukan. 

Som grädde på moset läckte vår taklucka i salongen och hela soffan , gardiner mm. var nu totalt genom surt.:(  …. 

vid sådana här seglingar är det tur att Lewannas besättning är rustad med mycket humor och när vi siktade Mogán efter nästan 12 timmar och hörde den härliga norska dialekten från Stavanger på vhf:en  "Så deejli,välkomna hjem vi möter er på bryggan " då kändes det  bara så kjempe bra.  

Full service på bryggan  av våra vänner Kjartan och Raymond som  stod förberedda med uppfiskad mooringlina och tog emot  oss. 

Solen värmde och det kändes så skönt att vara i hamn, nu var det bara att lasta av alla saltvatten dränkta dynor ,kuddar, kläder på bryggan och börja  skura rent båten både in och utvändigt.  

Ha det så gott och hoppas att vårsolen lyser på er alla

Om ni dubbelklickar på en bild så kan ni starta bildspel :)

Senaste kommentarer

18.10 | 20:23

Åh så liten hun var da😄

25.07 | 22:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". ...

16.07 | 11:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker kö...

22.06 | 18:35

Hello Daan & Ulrike We are missing you at Aktio, but our project on AquaSu...